Stefanis Lupu - Personal Site

Cristi Martin “Nebunul cu halatul", joacă rolul Vetei în piesa “ O Noapte Furtunoasă - Viceversa"

Interviu: Cristian Martin, “Nebunul cu halatul",

joacă rolul Vetei în piesa “ O Noapte Furtunoasă - Viceversa"   CRISTIAN MARTIN, actorul care interpretează rolul Vily (Veta) în piesa “O noapte furtunoasa – viceversa", este extrem de cunoscut şi popular prin apariţiile sale atât de apreciate în show-uri de televiziune difuzate de canalul ProTV.

 Popularitatea la nivel naţional i-a adus-o, cu mulţi ani în urmă, interpretarea personajului “Nebunul cu halatul" dintr-o celebră reclamă românească. Cristi a pus bazele Teatrului de la Suceava, în urmă cu aproximativ 20 de ani, şi are la activ zeci de roluri în televiziune şi în teatru. Pe lângă activitatea de actor, Cristi a realizat şi prezentat emisiunile “Echipa Verde" şi “Pe ce dăm banii", difuzate cu mare succes de public de Televiziunea Română.

Cum simţi rolul Vily din piesa în care joci acum, “O noapte furtunoasă - viceversa"? 

Vily a fost o provocare pentru mine, în primul rând pentru că, uman vorbind, nu mă regăsesc în această tipologie masculină. Dar mi-a plăcut ideea foarte mult, ca şi mănuşa pe care mi-a aruncat-o regizorul Ştefanis Lupu cu acest rol, mai ales că trebuie să joc un personaj feminin al lui Caragiale, transformat în bărbat: Vily, adică Veta în original. Acum, publicul va vedea “o Veta" la masculin, un personaj ce pare un bărbat sensibil, îndrăgostit şi rănit din amor, dar care, în esenţă, este un mare ticălos, un manipulator ce aparent consimte la “ambâţul de familistă" al nevesti-sii, dar, de fapt, îşi vede doar propriile interese.

Cum ai abordat un rol care a devenit clasic pentru români ca rol feminin? Cum ai căutat “cheia" lui?

Trebuie să spun că nu m-am apropiat direct de personajul din textul original al lui Caragiale, pentru că mi-ar fi fost destul de greu – rolul acesta nu este un travesti. Aşa că am creat relaţia direct cu personajul adus în textul său de dramaturgul şi regizorul Lupu. Mărturisesc că nu e un rol uşor deloc, pentru că interpretarea mea trebuie să facă faţă notorietăţii personajului clasic al lui Caragiale, pe de-o parte, dar şi atât de valoroaselor interpretări ale personajului feminin de către mari actriţe românce, de-a lungul timpului.

Ce părere ai despre aducerea în modernism, în contemporaneitate, a acţiunii şi a personajelor?

Toată lumea s-a obişuit cu sintagma “Caragiale este permanent actual" – idee cu care sunt şi eu perfect de acord. Noi încercăm în piesa aceasta chiar ceva în plus: să-i demonstrăm nu numai actualitatea, ci şi faptul că, până şi transformând personajele feminine în unele masculine şi viceversa, şi adaptând textul în proporţie minimală - şi nici măcar “în punctele esenţiale", Caragiale rămâne la fel de amuzant, dar şi critic, acid, ironic cu privire la tipologiile umane din orice vremuri.

Poţi să explici publicului de ce această premieră în teatru – adică inversarea partiturilor personajelor – este o abordare pe care trebuie neapărat să o vadă?

Pentru că este o abordare extrem de amuzantă şi perfect realistă, profesionist interpretată.

Distribuţia piesei include multi actori iubiţi de publicul român – cum se lucrează la voi în echipă?

M-am bucurat să constat că toţi cei cu care lucrez sunt nişte actori cu adevărat profesionişti, deschişi către orice fel de provocări artistice. Ne simţim şi ne comportăm ca o echipă, ca o adevărată trupă de teatru, în ciuda faptului că unii dintre noi nu ne cunoscuserăm deloc înainte şi, chiar dacă ne cunoşteam, nu mai colaboraserăm până acum pe plan artistic. De aceea, sunt fericit că într-un timp scurt, de când am început discuţiile despre acest proiect - adică pe la sfârşitul verii - am ajuns să fim şi buni prieteni. Şi cred că, de exemplu, Mihaela Coveşeanu este perfectă în rolul Madam Dumitra, la fel cum sunt Alexandra Timofte şi Anca Olteanu în rolul Rita Venturiano, Iulian Ilinca jucându-l pe Zizi (Ziţa, în original), Veronica Popescu – Chira, păzitoarea “ambâţului de familistă" al madamei Dumitra, Claudia Croitoru în rolul Coana Nina sau Smaranda Găbudeanu în Spira. Avem alături de noi şi o tânără speranţă, o actriţă în devenire, pe Daria Lupu, de doar unsprezece ani, în rolul Spira.

Este teatrul una dintre pasiunile tale ca artist? Spune-ne despre aceasta componentă a muncii tale.

Teatrul este o mare pasiune – altfel nu putea fi meseria mea! Joc teatru de aproape 20 de ani (pe scenă, nu în viaţa de zi cu zi J). Am început în forţă din facultate, când am avut marea şansă de a face parte din distribuţia spectacolului “Danaidele", în regia maestrului Silviu Purcărete, şi am avut bucuria să fiu pe scenele lumii cu acest spectacol alături de unii dintre cei mai valoroşi şi extraordinari actori români, mari maeştri ai scenei româneşti: Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Mariana Buruiană, Coca Bloss, Mihai Dinvale, Alexandru Repan, Micaela Caracaş. 

După absolvire, ca tânăr actor entuziast şi “plin de avânt", am înfiinţat la Suceava, împreună cu câţiva colegi de facultate, un teatru: Teatrul Dramatic Bucovina. Acolo am jucat cu mare succes la public piese precum “Proştii sub clar de lună", de Theodor Mazilu, sau “Ivan Turbincă", după Ion Creangă. 

La un moment dat, a existat şi o lungă perioadă în care m-am ocupat mai puţin de teatru şi mai mult de televiziune, aşa că acum, cu această revenire, încerc să compensez lipsa.

Ştim că ai o colaborare permanentă cu ProTV-ul. Cum se împacă munca de televiziune cu teatrul, cum e legătura directă de pe scenă cu publicul din sală, pentru tine?

E mult, mult mai greu pe scenă, când ai publicul în sală, la câţiva metri de tine. La o emisiune de televiziune, dacă ai greşit, se poate spune cut şi poţi să reiei, nu te "înjură" decât echipa cu care lucrezi. Sigur că asta nu înseamnă că în televiziune îţi poţi permite să fii mai puţin pregătit sau profesionist. 

Dar pe scenă trebuie să fii din prima impecabil, nu e loc de greşeală. Eu unul încerc să fiu permanent atent şi la public, şi la reacţiile sălii, încerc să creez un spaţiu artistic comun cu publicul, în care să-i aduc pe oameni şi să îi fac să trăiască povestea de pe scenă.

Ce alte planuri ai şi în ce direcţii de activitate? 

Iubesc foarte mult şi televiziunea, iar colaborarea cu ProTV-ul mă bucură şi mă împlineşte permanent, prin succesul de care se bucură Serviciul Român de Comedie şi serialul Spitalul de demenţă. Sper ca publicul să continue să le aprecieze. Voi aloca mult timp şi teatrului, în paralel, pentru că rămâne prima mea dragoste. Desigur, am planuri şi în viaţa personală, şi încă unele importante.

Am aflat noi că eşti un artist cu mai multe talente – ne spui şi ce alte genuri de lucrări realizezi?

Îmi place foarte tare să pictez – pe sticlă, pe pânză. N-am avut foarte mult timp liber în ultima vreme, dar prietenii mei – care primesc cadou lucrările mele – îmi apreciază “operele". Îmi ocup timpul uneori şi cu mici sculpturi, şi cu papier-mâché-uri...

Ştim că anul acesta a fost unul plin pentru tine, inclusiv pe plan personal – te-ai căsătorit în această vară. Ăsta să fie unul dintre motivele pentru care spui, vorbind despre piesa asta, că “de data asta, femeia e la putere"?

Noi, bărbaţii, nu prea vrem să recunoaştem, dar întotdeauna femeia e la putere. Sincer, nu ştiu ce ne-am face fără doamnele noastre. Eu spun cu mâna pe inimă că mă bucur să am în viaţa mea nişte doamne minunate – iar soţia mea chiar e sursa mea de linişte şi de bucurie.

Pe Cristian Martin îl puteţi vedea în piesa “ O Noapte Furtunoasă - Viceversa", care va avea premiera pe 27 noiembrie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Sursa: EVZ.ro

Vezi Galerie foto, aici.

Calendar evenimente, aici

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ești aici: Despre mine ZIARE Cristi Martin “Nebunul cu halatul", joacă rolul Vetei în piesa “ O Noapte Furtunoasă - Viceversa"